Pagina's

zaterdag 5 april 2014

Sweet and sour pork


Voor een aantal jaar terug heb ik een reis gemaakt naar China. Het eten daar is heel anders dan wij gewent zijn bij de chinees. Er word veel groenten gewokt. Vlees en vis zijn een kleiner onderdeel van de maaltijd en Chinezen delen altijd het eten. Daarom hebben ze ronde tafels met glazen draaiplateaus waarop het eten geplaatst word en iedereen kan pakken wat hij lekker vind. En natuurlijk het eten met stokjes is even lastig in het begin. Je eet er echter wel rustiger door waardoor je sneller vol zit.

Ook heb ik daar een kookworkshop gevolgd waar ik een aantal gerechtjes heb leren koken volgens chinees recept. We kregen de recepten ook mee. Ze waren echter wel vertaald met google translate Chinezen spreken bijna geen Engels wat zorgt voor veel handen en voeten werk. Als je je hotel verlaat is het ook handig om een kaartje van het hotel mee te pakken met het adres in het chinees! Dat helpt als je verdwaald bent en de weg moet vragen.


Één van de recepten die ik geleerd heb is sweet and sour pork. Op de foto zie je het recept wat ik meekreeg erg leuk om deze vertaling te lezen.

Nodig:

5 varkens filet lapjes is lange reepjes gesneden
5 lente uitjes in stukjes
1/2 tl zout
1/2 tl peper
1 ei
2 el bloem

1/2 el olie (zonnebloemolie)
1 el verse gember
1 grote teen knoflook (liefst Chinese knoflook van die grote bloembolachtige)
3 tl suiker
3 el water

1/2 tl bloem
2 el azijn
1 el sojasaus

Zonnebloemolie om in te frituren.

Start met het deeg mengsel voor om het vlees. Dit doe je door het ei de bloem en peper en zout te mengen.

Maak daarna het sojasausje door de azijn, bloem en sojasaus te mengen.

Zorg dat je 2 wokpannen op het vuur hebt staan. Één om in te wokken en één om in te frituren. (dit laatste kun je natuurlijk ook doen in een frituurpan met olie maar nadeel is dat je de olie dan na één keer gebruiken weg moet gooien omdat het troebel is)

Gooi het vlees in het deegje en roer dit goed door. Gooi het vervolgens in de hete olie en bak het vlees in 5 minuten gaar.

In deze 5 minuten kun je de saus maken. Gooi de knoflook en gember in een hete wok. Als deze een beetje bruin zijn gooi eerst de suiker in de pan en dan het sojasausje goed roeren en voeg daarna direct het water toe. Even doorlaten koken tot het een iets dikker sausje is. De lente uitjes nog even kort meebakken in de saus.

Haal het vlees uit de wok en gooi dit bij het sausje dan is je sweet and sour pork klaar!

Lekker met rijst en boontjes gewokt met knoflook!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten